Instructiuni de utilizare a stetoscopului Stetoscopul 3M Littmann®

Anatomia Stetoscopului

Mai multe informatii despre anatomia stetoscopului dumneavoastra:

Brate metalice

Bratele sunt realizate din metal, iar pe ele se fixeaza tubul stetoscopului. Sunt compuse doua tuburi metalice legate intre ele printr-o piesa de legatura elastica si sunt prevazute cu olive pentru urechi. Bratele stetoscoapelor Littmann sunt pozitionate intr-un unghi anatomic astfel incat sa se adapteze corect canalelor auriculare ale utilizatorului. Utilizatorul poate ajusta tensiunea la un nivel confortabil departand tuburile metalice pentru a le slabi sau incrucisandu-le pentru a le strange.

Olivele auriculare

Stetoscoapele 3 M Littmann auolive auriculare moi. Olivele auriculare moi ofera confort ridicat, sigilare si durabilitate. Suprafata lor a fost supusa unui tratament special care le mareste capacitatea de alunecare si reduce aderenta scamelor si a prafului. Olivele auriculare sunt disponibile in doua dimensiuni: S si L, in culorile: negru sau gri. Stetoscopul  Classic III. Cardiology IV, Master Cardiology si  Core Digital  au cate un set suplimentar de olive auriculare moi . Olivele auriculare moi sunt disponibile in doua dimensiuni: S si L, culoare gri sau negru dupa caz

Diafragma reglabila

Un stetoscop traditional este alcatuit dintr-un clopot si o diafragma. Clopotul este folosit aplicand o presiune mica de apasare pentru a asculta sunetele de frecventa joasa iar diafragma este folosita aplicand presiune marita de apasare pentru a asculta sunetele de frecventa inalta. Diafragma reglabila a stetoscoapelor Littmann alterneaza intre modurile de operare clopot si diafragma print-o simpla modificare de presiune asupra piesei de auscultatie. Aplicati presiune mica pentru a asculta sunetele de frecvente joase. Aplicati presiune marita pentru a asculta sunetele de frecvente inalte. Partea mica a piesei de auscultatie a stetoscopului Classic III si Cardiology IV poate fi transformata intr-un clopot traditional. Stetoscoapele Pediatric si Infant au clopot pe capsula mica. Diafragma reglabila poate fi inlocuita foarte usor cu un clopot care vine inclus cu fiecare stetoscop.

Stem

Piesa de legatura dintre tubul stetoscopului si capsula. In cazul stetoscopului Classic II Pediatric / Infant, Classic III si Cardiology IV, acesta are rolul de a indica sau a deschide capsula, pe care medicul doreste sa o foloseasca.

Tubul

Stetoscopul Cardiology IV, Master Cardiology si Core Digital are sistem integrat cu doua tuburi – daca sectionati tubul, se vor vedea doua orificii. Tubul stetoscoapelor Littmann este fabricat din policlorura de vinil (PVC). Tubul nu contine latex.

Piesa de auscultatie (Capsula)

Capsula este piesa stetoscopului care se pozitioneaza pe zona unde utilizatorul doreste sa asculte. Piesa de auscultatie a stetoscopelor Littmann are un design inovator cu o diafragma reglabila pe fiecare parte a piesei de auscultatie. Partea mai mare poate fi folosita pentru pacientii adulti, in timp ce partea mai mica se recomanda a fi folosita in cazul pacientilor pediatrici, infant sau la zonele greu accesibile.

Instructiuni de utilizare a stetoscopului

Stetoscopul 3M™ Littmann® are o durata de viata foarte mare, mai ales daca urmati instructiunile de intretinere de mai jos.

Îngrijirea și curățarea stetoscopului

Îngrijirea și curățarea corectă a stetoscopului Littmann vă vor prelungi durata de viață și vă vor asigura o calitate optimă a sunetului. Instrucțiunile complete de îngrijire și curățare sunt disponibile în manualul furnizat împreună cu stetoscopul dumneavoastră.

Dezinfectare - Se recomandă dezinfectarea stetoscopului după fiecare utilizare. Pentru acest lucru, ștergeți stetoscopul cu o soluție de alcool izopropilic 70% și introduceți-l într-o borsetă anti-microbiană pentru o sterilizare completă. Acest procedeu durează câteva minute și asigură protecție atât pentru dumneavoastră, cât și pentru pacient împotriva virusurilor și bacteriilor.

NU scufundați stetoscopul în NICIUN lichid și NU îl supuneți niciunui alt proces de sterilizare.

Mediu de utilizare - Evitați expunerea stetoscopului la temperaturi extreme (foarte calde sau reci), uleiuri sau solvenți.

Tuburi - Tubul din PVC poate deveni casant pe termen lung dacă este expus continuu la lipidele găsite în pielea umană. Dacă preferați să purtați stetoscopul în jurul gâtului, se recomandă să îl amplasați peste guler. Pentru o protecție eficientă, utilizați o borsetă specială pentru transport și depozitare a stetoscopului.

Performanta acustica optima

Daca performantele acustice ale stetoscopului dumneavoastra sunt slabe sau absente, verificati urmatoarele:

Inserare corespunzatoare

Pozitionare corecta

Pozitionare incorecta

Fig. A

Fig. B

Fig. C

Pozitionarea corespunzatoare a olivelor auriculare: Stetoscoapele Littmann au olive auriculare destinate a fi purtate intr-un unghi anatomic, orientate catre canalul auditiv al purtatorului. Inainte de pozitionarea olivelor auriculare in urechi, tineti stetoscopul in fata dumneavoastra astfel incat tuburile pentru urechi sa fie indreptate in directia opusa (Fig. A). Cand olivele auriculare sunt in urechi, varfurile trebuie sa fie indreptate inainte (Fig. B). Nu toate persoanele au canalele auditive identice. Daca dupa inserarea corespunzatoare a olivelor auriculare, acestea nu stau confortabil, iar performanta acustica nu se imbunatateste, adaptati olivele auriculare nevoilor dumneavoastra. Purtarea necorespunzatoare a stetoscopului poate contribui la o etansare acustica slaba, si, in unele cazuri, blocarea completa a sunetului (Fig. C).

•Adaptarea corespunzatoare a olivelor auriculare: Pentru obtinerea unei performante acustice optime este important sa se utilizeze marimea corespunzatoare a olivelor auriculare. Acest lucru este valabil mai ales cand se folosesc olivele auriculare moi. Daca olivele auriculare moi sunt prea mari pentru utilizator, comprimarea lor in ureche poate contribui la o performanta acustica slaba. Acest lucru poate fi valabil si daca olivele auriculare sunt prea mici. Pentru obtinerea unor rezultate optime, trebuie sa utilizati doar olive auriculare de dimensiune corespunzatoare urechii dumneavoastra.

Verificarea obstructionarilor: Daca stetoscopul este purtat frecvent in buzunar sau nu a fost curatat corespunzator, este posibil ca sunetul sa fie obstructionat de scame sau murdarie. Intretinerea periodica poate preveni acest lucru.

Verificarea sigilarii: Pentru a transmite sunetele corporale de la pacient la urechea utilizatorului, partile componente ale stesocopului sunt imbinate etans. Lipsa unei parti componente, tubul slabit sau fisurat pot sa impiedice realizarea etansarii, reducand performantele acustice.

Utilizarea modului de operare clopot: Cand se foloseste un stetoscop cu piesa de auscultatie dubla, utilizatorul trebuie sa deschida, sau sa regleze modul de operare (clopot sau diafragma) rotind piesa de auscultatie. Daca diafragma este deschisa, clopotul va fi inchis, prevenind astfel trecerea sunetului prin clopot si invers.

Tehnici de Auscultatie

Pentru a realiza o auscultatie corespunzatoare, va rugam sa urmati instructiunile urmatoare:

1. O incapere linistita, calduroasa si bine luminata. [Acest lucru elimina zgomotul extern si faciliteaza inspectia cardiaca.]

2.Un pacient dezbracat corespunzator. [Acest lucru va perimte sa pozitionati stetoscopul direct pe piele, in zona unde trebuie sa ascultati.]

3. Posibilitatea de a examina un pacient in repaus, asezat si inclinat catre partea stanga (vezi Diagrama A). [Diferite sunete, mai ales sunetele anormale, se pot asculta in diferite pozitii.]


4. Posibilitatea de a examina pe partea dreapta. [Acest lucru scade riscul producerii unor sunete externe datorate lovirii tubului stetoscopul de alte obiecte.]

5. Un stetoscop cu clopot si diafragma sau capacitatea de a functiona pe modurile de operare clopt si diafragma. [Clopotul faciliteaza ascultarea sunetelor de frecventa joasa daca se aplica o presiune mica de apasare. Diafragma faciliteaza ascultarea sunetelor de frecventa inalta daca se aplica o presiune mare de apasare.]

6. O secventa de auscultatie (vezi Diagrama B). Trebuie ascultate cel putin patru zone folosind mai intai diafragma iar apoi clopotul:

a. Marginea laterala stanga a sternului (MLSS) - al patrulea spatiu intercostal de la stanga sternului. In aceasta zona se pot auzi cel mai bine sunetele valvei tricuspide si ale valvei dreapte ale inimii.
b. Apex - al cincilea spatiu intercostal al liniei medio-claviculare. In aceasta zona se pot auzi cel mai bine sunetele mitrale si cele din partea stanga a inimii.
c. Baza Dreapta - al doilea spatiu intercostal de la dreapta sternului. In aceasta zona se pot auzi cel mai bine sunetele valvei aortice.
d. Baza Stanga - al doilea spatiu intercostal de la stanga sternului. In aceasta zona se pot auzi cel mai bine sunetele valvei pulmonare.

7. Posibilitatea de a asculta selectiv. [Trebuie sa se verifice cate un sunet pe rand. Cand se asculta sunetele sistolei, sunetele din diastola trebuie ignorate.]

Secventa de mai sus este doar una dintre multe acceptate. Cel mai important este ca cele patru zone mentionate sa fie ascultate cu consecventa de fiecare data, si fiecare zona este examinata atat pentru sunetele de joasa frecventa cat si pentru cele de frecventa inalta.

Tehnologie cu dubla frecventa



Tehnologie cu dubla frecventa pentru stetoscoapele 3M™ Littmann®

Tehnologia cu dubla frecventa asigura comoditate, diversitate si imbunatateste acustica. Membrana cu frecventa duala combina atat modul de operare clopot (frecventa joasa) cat si pe cel diafragma (frecventa inalta) pe aceeasi fata a piesei de auscultatie. Modurile de operare clopot si diafragma se pot controla prin aplicarea unei presiuni asupra piesei de auscultatie, in loc de intoarcerea acesteia pe partea cealalta.

Modul de operare clopot (frecventa joasa)     

Pentru ascultarea sunetelor de frecventa joasa, se va aplica o presiune usoara pe piesa de auscultatie. Membrana este fixata intr-un inel flexibil care o sustine, permitandu-i sa intre in rezonanta cu sunetele de frecventa joasa.

Modul de operare diafragma (frecventa inalta)

Pentru ascultarea sunetelor de frecventa inalta, se va aplica o presiune marita pe piesa de auscultatie. Apasand pe piesa de auscultatie, diafragma membranei se deplaseaza spre interior pana cand ajunge in contact cu inelul intern. Inelul restrictioneaza deplasarea membranei. El blocheaza sau atenueaza sunetele de frecventa joasa si permite trecerea sunetelor de frecventa inalta.

Nici un alt stetoscop nu va ofera aceeasi calitate si eficienta in auscultatie. De ce? Deoarece 3M are tehnologia de reglare a diafragmei care permite ascultarea pe rand a sunetelor de frecventa joasa sau a sunetelor de frecventa inalta fara a inlocui/intoarce piesa de auscultatie.

Aplicatia 3M Littmann Learning Institute

Descarcă aplicația pe dispozitivul tău din App Store sau Google Play și testează gratuit timp de 30 de zile (dacă nu ai deja un stetoscop Littmann). Dacă deții un stetoscop Littmann, introdu seria acestuia găsită pe capsulă pentru a te înregistra. Aplicația conține informații actualizate din cele două CD-uri educative: "Introducere în sunetele inimii" și "Învață sunetele plămânilor".